Om oss

Jordnära och Närodlat

Med naturen i fokus

Från start till idag

Biskafferiet drivs av Vår Gård Rubbatorp som är ett litet familjeföretag mitt i den Småländska landsbygden. Gården drivs av Therese och Tobias Stjärnkrans sedan 2013. På gården finns det idag massor av bin, får, höns, gäss och katter. Gården ligger i södra delen av Alvesta kommun utanför Lönashult och har anor från 1700-talet.

Vår målsättning är att bruka gården hållbart och stärka den biologiska mångfalden. För oss är det viktigt att bruka både jord och skog och bevara våra öppna landskap så att vi förvaltar naturen på ett bra sätt för framtiden. Det är också bra att dra nytta av ny teknik och nytänkande. På vår maskinhall har vi därför valt att installera solceller som täcker hela vår gårds, både företagets och privata hushållets, årsbehov av el-energi.

Honung ett Hantverk

Vi arbetar med Buckfastbi som är en vanlig och omtyckt sort i Sverige. De är framförallt snälla, trevliga, lugna och produktiva. Biet har en gråaktig färgton och har oftast två till tre gulbruna band på främre delen av bakkroppen.

Vi skördar sedan honungen vid olika tillfällen under säsongen vilket gör att vi får olika sorter som varierar i färg och smak beroende på vilka växter och träd som bina har pollinerat. Detta gör också att vår honung blir väldigt smakrik.

Honungen som vi producerar tappar vi direkt på burk utan att den har hettats upp för att behålla så mycket av smakerna som möjligt och för att undvika nedbrytning av honungens goda enzymer.

Djur och Natur

Utöver vårt intresse för biodling så ägnar vi en del tid åt vår skog där vår vision är att arbeta med ståndsanpassat skogsbruk med inslag av lövträd. Vi har också en del djur här på gården såsom Helsingefår.

Helsingefår tillhör gruppen skogsfår / Allmogefår och är en gammal svensk lantras som är utrotningshotad. De är utmärkta landskapsvårdare då de föredrar sly framför gräs. Fåren är tillgivna och sociala och har en stor variation i färg och teckning. De hjälper oss att hålla våra ängar och marker öppna.

Lagom till att vårblommorna slår ut och innan biodlingen drar igång så får vi tillökning på gården av lamm. Dessa lamm är sedan leveransklara med genbanksintyg lagom till midsommar.

Med kärlek och omsorg

Vi startade 2014 med två bikupor och idag har vi ca 100st bisamhällen som vi sköter om och skördar honung och bipollen ifrån. Bisamhällerna är uppställda längs med skogslyckor, ängar och betesmarker. Tack vare pollinerande insekter och våra honungsbin stäcker vi den biologiska mångfalden och ökar skörden hos bönder i vår omgivning.

Vår egen handelsbod

Våren 2021 öppnade vi upp vår egen Handelsbod/Gårdsbutik här på gården. Handelsboden erbjuder jordnära och närodlade råvaror från lokala producenter samt gårdens egen honung och senap. Här hittar ni lokala delikatesser, hantverk och bakverk och varför inte stanna för en kopp kaffe. Det går också bra att fylla på picknickkorgen för att sedan kunna njuta av närproducerad mat i vår vackra natur eller varför inte vid Trollberget, nationalparken Åsnen.

Butiken har självbetjäning och har öppet dagligen mellan 8:00-21:00.

För mer information och uppdateringar se www.stjarnkrans.se eller följ oss gärna på @stjarnkrans

Återförsäljare

- Familjen Stjärnkrans Handelsbod

- ICA Nära Tommys Livs i LönashultI

- ICA Nära Handelsboden i Grimslöv

- Mix prylhuset i Älmhult

- Barkhults Gårdsbutik utanför Älmhult

- Handelsboden i Häradsbäck

- Härensås mjölk i Gemla

- Tre Tallbarr gårdsbutik

- Lasses i Ryd

- Filkesboda Skog och Natur i Arkelstorp

- TADAH kafferosteri i Lenhovda

Vi finns även på Reko-ringen i Älmhult och Ljungby.