Om oss

Biskafferiet drivs av Vår Gård Rubbatorp som är ett litet familjeföretag mitt i den Småländska landsbygden. Gården drivs av Therese och Tobias Stjärnkrans sedan 2013. På gården finns det idag massor av bin, får, höns, gäss och katter. Gården ligger i södra delen av Alvesta kommun utanför Lönashult och har anor från 1700-talet.

Vår målsättning är att bruka gården hållbart och stärka den biologiska mångfalden. För oss är det viktigt att bruka både jord och skog och bevara våra öppna landskap så att vi förvaltar naturen på ett bra sätt för framtiden. Det är också bra att dra nytta av ny teknik och nytänkande. På vår maskinhall har vi därför valt att installera solceller som täcker hela vår gårds, både företagets och privata hushållets, årsbehov av el-energi.

Vi producerar svensk honung och jungfruvax från egna bigårdar runt omkring Lönashult. Platsen för bigårdarna väljer vi med omsorg så att den kan förse bina med foder under hela säsongen vilket skapar en bra balans och gynnar den biologiska mångfalden.

Vi arbetar med Buckfastbi som är en vanlig och omtyckt sort i Sverige. De är framförallt snälla, trevliga, lugna och produktiva. Biet har en gråaktig färgton och har oftast två till tre gulbruna band på främre delen av bakkroppen.


Vi skördar sedan honungen vid olika tillfällen under säsongen vilket gör att vi får olika sorter som varierar i färg och smak beroende på vilka växter och träd som bina har pollinerat. Detta gör också att vår honung blir väldigt smakrik.

Honungen som vi producerar tappar vi direkt på burk utan att den har hettats upp för att behålla så mycket av smakerna som möjligt och för att undvika nedbrytning av honungens goda enzymer.

Utöver vårt intresse för biodling så ägnar vi en del tid åt vår skog där vår vision är att arbeta med ståndsanpassat skogsbruk med inslag av lövträd. Vi har också Gotlandshöns och Helsingefår på gården.

Helsingefår tillhör gruppen skogsfår / Allmogefår och är en gammal svensk lantras. De är utmärkta landskapsvårdare då de föredrar sly framför gräs. Fåren är tillgivna och sociala och har en stor variation i färg och teckning.

Förutom att fåren är bra landskapsvårdare och hjälper oss att hålla våra ängar och marker öppna så arbetar vi även med avel av rasen då den är utrotningshotad.

Lagom till att vårblommorna slår ut och innan biodlingen drar igång så får vi tillökning på gården av lamm. Dessa lamm är sedan leveransklara med genbanksintyg lagom till midsommar.

Vill du veta mer om våra får och lamm så är du välkommen in på gårdens hemsida Vår Gård Rubbatorp

Våra honungsprodukter säljer vi här i webbutiken, hos lokala handlare, REKO-ringen Älmhult, REKO-ringen Ljungby och på marknader. På marknader tar vi även upp bokningar för skogslammlådor från våra Helsingefår och säljer våra vackra lamm- och fårskinn. För mer information om vilka marknader som vi kommer att besöka gå in på gårdens hemsida Vår Gård Rubbatorp.

Annars är du alltid välkommen att kontakta oss via telefon eller mail:
073-8370505 eller
[email protected]

Helsingefår